Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO


Dominació britànica
1713 - 1756
 
  • Entre agost i setembre de 1708 el general Sir James Stanhope ocupa Menorca en nom de Carles III i comencen les primeres negociacions dels britànics per aconseguir el domini de l’illa. Per altra banda, els menorquins protesten contra les exigències de les tropes britàniques. El 1712 el duc d’Argyll i el coronel Richard Kane prenen Menorca i la reina Anna de la Gran Bretanya els nomena governador i tinent governador.
  • El 13 de juliol de 1713 se signa el tractat d’Utrecht entre Espanya i Gran Bretanya, l’article 11è del qual deixa constància de la cessió de Menorca als britànics.
  • El govern britànic, a més de ratificar els privilegis de l’illa, focalitza el seu interès estratègic i econòmic en el port de Maó, on estableix una base naval, basteix magatzems i un arsenal, construeix un hospital militar i amplia el castell de Sant Felip. Com a conseqüència d’aquestes contribucions, la ciutat de Maó creix demogràficament. Així mateix, el 1722 la capital administrativa, fins aleshores Ciutadella, passa a ser Maó. Durant aquest període també es produeixen enfrontaments entre l’Església catòlica i els governadors britànics.
 
Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII