Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

17 - Església del Carme

Antoni Roig i Reixart

Imatge
Coberta del llibre. Biblioteca Pública de Maó.
Text literari complet:

Tot això han dut a terme els Carmelites com a obsequi a Maria (...). Però ells saben que tot això no és suficient per tal de recompensar els immortals beneficis que deuen a la Santíssima Mare, i saben perfectament que les veneracions que li reten, no podrien resultar-li agradables si no eren acompanyades d’una imitació perfecta de les virtuts que resplendien en la Gran Senyora. Per això, quan el Sant Prior General del Carmel Brocardo va donar els seus últims documents als seus estimats fills, el que va deixar-los encarregat de manera particular va ser que es tractessin com qui eren; és a dir, que sent germans de Maria procuressin posar els peus en les glorioses petjades que la Puríssima Verge havia deixat impreses (...).

ROIG, Antoni. Sermón de Nuestra Señora del Carmen: Predicado en su convento de Mahón el día de su commemoración solemne de 1784. Maó (Menorca) : Juan Fábregues, [1784?], pàgs. 32 - 35. [Se n'ha fet la traducció al català]


Context històric:

La lectura dels sermons escrits en castellà pel vicari general Antoni Roig —i impresos per Joan Fàbregas i Sorà— constata el fet d’incloure’l en el terme de cristianisme il·lustrat, com apunta Josefina Salord (1990: 8), ja que amb les seves paraules traspua una doctrina liberal i una fortalesa moral definidores de la seva personalitat i religiositat. A més, en el context social, polític i cultural que vivia Menorca durant la dominació britànica, va donar llibres a la biblioteca de la Societat Maonesa, de la qual el seu pare n’era membre.

Pel que fa al Sermón de Nuestra Señora del Carmen, que va ser predicat en el convent del Carme de Maó el dia de la seva commemoració de 1784 —i del qual n’hem traduït el present fragment al català—, Salord (1990: 19) comenta que es pot dividir en dues parts, la primera de les quals «ofereix un documentadíssim resseguiment històric de l’orde des de la seva fundació al mont Carmel». De fet, l’orde carmelita trobà molts impediments per establir-se a Maó, ja que altres ordes religiosos, com els preveres i els franciscans, temeren que aquest fet afectés negativament els beneficis que havien mantingut fins aleshores; així com la possible pèrdua de l’exclusivitat a nivell educatiu —tenint en compte que el nou convent del Carme també volia disposar d’una escola—. Les primeres passes del procés de creació de l’església i del convent s’iniciaren a finals del segle XVII, tot i que la llicència reial del govern britànic no s’aconseguí fins el 1749, moment en què s’hagueren de reprendre les primeres obres iniciades als anys vint.

A la segona part d’aquest sermó hi podem veure la coherència que Antoni Roig defensa que hi ha d’haver entre la veneració a Maria i el comportament i les maneres d’obrar dels clergues, els quals han de complir amb els seus deures i defugir les aparences externes derivades de l’ostentació de la devoció.

 
Enllaços Relacionats
Text original en castellà

Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII