Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

5 - Orgue de Santa Maria

Josep Maria Quintana Petrus

Imatge
Text literari complet:

L’església de Santa Maria s’havia posat curulla de gent que anhelava escoltar, per primer cop en la seva vida, els sons d’aquell nou instrument que la tenacitat del rector Alenyà havia fet construir i situar damunt la porta major. La gran església parroquial estava ja acabada, i al peu mateix de la nau, el seu mur altíssim quedava tapat per la majestuosa presència de l’orgue que s’enlairava cap amunt i al qual coronava una estàtua del rei David que feia ben bé l’alçada de dos homes.

QUINTANA, Josep Maria. Els Nikolaidis. Barcelona: Proa, 2006, pàg. 445.

Imatge:
HERNÁNDEZ SANZ, Francesc. Dibuix a ploma de l'orgue de la parròquia de Santa Maria de Maó. 1899. Col·lecció Hernández Sanz - Hernández Mora. Ca n'Oliver.


Context històric:

Gabriel Aleñà i Estarelles (1745 - 1813), rector de la parròquia de Santa Maria des de l’any 1795, va encarregar el 1805 la construcció de l’orgue a dos orgueners suïssos, Johann Kyburz i Francesc Otter, que —com explica Gabriel Julià— s’havien establert a Barcelona, on crearen «una societat constructora d’orgues i altres instruments de tecla, combinació de piano i orgue» (2010: 36). Otter morí el 1807 i Kyburz hagué d’acabar l’obra de l’instrument tot sol.

El seu transport fins a Menorca va ser molt dificultós, navegar per la Mediterrània resultava perillós en aquells anys a causa de les guerres napoleòniques. Finalment, arribà a l’illa l’any 1809 i va ser inaugurat el setembre de l’any següent. La major part del seu cost l’assumí el rector Aleñà, mentre que la resta l’aportaren la Universitat i persones particulars. Pel que fa a les característiques de l’orgue, es divideix en tres cossos i consta de poc més de 3.000 canons. Les talles, relleus i escultures que adornen la façana foren obra de l’artista Francesc Miquel Comas, fill de l’escultor català Ferran Miquel Comas. A la part superior de l’instrument, es troba la figura del rei David, el qual porta una arpa a fi de representar la música.

 
Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII