Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

14 - Carrer de Hannover

Josep Maria Quintana Petrus

Imatge
Text literari complet:

El carrer de les Moreres, ben a la vora del Reial Hannover, que era una de les noves artèries que representava, a Maó, l’auge econòmic d’aquell segle que s’estava acabant i que havia convertit un petit poble en una vila plena de negocis i de prosperitat.

QUINTANA, Josep Maria. Els Nikolaidis. Barcelona: Proa, 2006, pàg. 342.


Context històric:

Durant el govern de Richard Kane, Maó va viure un auge econòmic gràcies a les pràctiques comercials marítimes, que van enfortir la classe social burgesa. L’antiga vila emmurallada resultava petita, per aquest motiu, es van obrir nous carrers i es van millorar els antics. Els terrenys que quedaven fora de la murada —com el fossar dels anglesos, les tanques del Carme o la Quintana Gran— es van urbanitzar. Aquest darrer espai, la Quintana Gran —uns terrenys on s’hi sembrava menjar per al bestiar—, es va convertir en un passeig, l’actual carrer de les Moreres. A fi de connectar aquest nou carrer amb l’interior de la vila, Kane va ordenar l’obertura d’un nou portal el 1722, que va ser anomenat portal de Hannover, en honor a la dinastia que regnava a Gran Bretanya. No obstant això, va ser demolit el 1784, moment en què l’illa havia tornat a domini espanyol, i pocs anys després es construí en el cap de cantó amb el carrer Bastió, la casa Montcada. Finalment, el 1915, es construïren el boínder i els balcons.

 
Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII