Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

15 - Cós de Gràcia - Església de la Concepció

Josep Maria Quintana Petrus

Imatge
Text literari complet:

El carruatge va recollir la jove parella a casa seva i, lentament, la va portar fins al Cós. Travessà el pla de la Parròquia, pujà pel Reial Hannover, recorregué el nou carrer que s'havia obert per damunt la muralla i arribà al Cós de Gràcia en un instant. L'avinguda era llarga i recta, amb cases construïdes de bell nou. Tanmateix hi havia encara terrenys sense edificar, a través dels quals podien contemplar-se uns horts cultivats. La casa del cònsol Alexiadis destacava entre tots els edificis construïts. I també la nova església que els grecs havien dedicat a sant Nicolau.

QUINTANA, Josep Maria. Els Nikolaidis. Barcelona: Proa, 2006, pàg. 28.

Imatge:
CHIESA BARATTI, Giuseppe. Dibuix amb llapis i tinta de l'església cismàtica ortodoxa de Sant Nicolau de Bari, Maó. Mitjan segle XVIII. Col·lecció Hernández Sanz - Hernández Mora. Ca n'Oliver.


Context històric:

El Cós de Gràcia va ser un altre dels nous carrers que es van urbanitzar als afores del recinte emmurallat. La novel·la Els Nikolaidis de Josep Maria Quintana està inspirada en una de les moltes famílies de comerciants grecs que s’establiren a Maó al llarg del segle XVIII, els Làdico. Aquests estrangers (britànics, grecs, italians i jueus, entre d’altres) arribaven al port de Maó per dur a terme els seus negocis, tenint en compte la franquícia comercial que oferia el govern britànic. La colònia grega va arribar a ser molt nombrosa i els seus membres van voler construir l’església de Sant Nicolau, actual església de la Concepció, a fi de poder practicar el seu culte. La construcció s’ajornà uns anys a causa dels conflictes que va ocasionar el fet de tractar-se d’un temple de culte ortodox. Després de greus disputes, el 1749 se n’autoritzà l’edificació. Cal destacar la seva planta de creu grega en què les quatre columnes centrals generen un espai quadrat, a diferència de les naus allargades pròpies de les de creu llatina.


 
Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII