Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

16 - Ca n'Oliver

Josep Pla i Casadevall

Imatge
Text literari complet:

Les finestres de guillotina, tancades a l’exterior per porticons a la vella manera pagesa, són pràctiques i tanquen molt bé. No deixen entreveure ni el més lleu caprici ni una qualsevol pedanteria personal. Són una forma de record deixat per la dominació d’un poble que estima de les cases més el seu interior que els pretextos per a abocar-se al carrer. La falta de balcons, de ferros i d’elements ornamentals de les façanes dóna als carrers de Maó una lleugeresa i una simplicitat extremadament simpàtiques.

PLA, Josep. Les illes mediterrànies. Barcelona: Ediciones Destino i Edicions 62, 1986, pàg. 39.


Context històric:

El text ens mostra com a Josep Pla li van cridar l’atenció les finestres de guillotina que trobem a moltes cases de Menorca i que són un exemple més del llegat britànic en els detalls de l’arquitectura domèstica. Es tracta de dues vidrieres quadriculades, una sobreposada a l’altra, que pugen i baixen a fi d’obrir o tancar la finestra.

Aquesta que es veu a la fotografia pertany a Ca n’Oliver, l’habitatge que el comerciant Llorenç Oliver i Morillo es va fer construir a començaments del segle XIX, ocupant cinc solars dels terrenys coneguts com el fossar dels anglesos, els quals es començaren a urbanitzar a finals del setcents a causa de la gran demanda urbanística que va viure la ciutat de Maó. Entre les característiques de la casa destaquen l’escala imperial que presideix l’entrada principal, la torre per a controlar l’arribada dels vaixells que portaven mercaderies i, especialment, les pintures que decoren els sostres, les quals s’encarregaren amb exclusivitat als artistes italians Giuseppe Patania i Stefano Cotardi i que representen temes clàssics inspirats en la mitologia romana. Des que va ser reformada el 2015, la casa acull la col·lecció Hernández Sanz - Hernández Mora.

 
Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII