Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

21 - Illa del Rei

Josep Pla i Casadevall

Imatge
Maqueta de l'illa de la Quarentena del port de Maó. Segle XIX. Museu de Menorca.
Text literari complet:

La boca té 2,7 cables d’ample entre la punta de Sant Carles al Sud —damunt la qual hi hagué el fort de Sant Felip, clau veritable de la història moderna de l’illa— i la de Fora o de La Mola al Nord, damunt la qual hi ha les fortificacions i les casernes actualment. Entre aquestes dues puntes corre un canal que té tendència a estrènyer-se fins a arribar davant el Llatzeret. (...) L’illa del Rei fou anomenada així perquè hi desembarcà Alfons III amb els conqueridors. Els anglesos l’anomenaren Bloody Island, perquè hi fou construït l’Hospital Militar, edifici notable, encara en peu.

PLA, Josep. Guia de Menorca. Menorca: Edicions Nura, 1979, pàgs. 102 i 105.


Context històric:

Josep Pla ens parla en aquest fragment de diferents conjunts arquitectònics que es troben al port de Maó. El castell de Sant Felip, que es va construir per defensar l’entrada del port, ja que l’assalt de Barba-rossa de 1535 havia demostrat que les muralles medievals no eren suficients per a defensar la ciutat. Les obres, que seguiren el disseny de l’enginyer italià Joan Bautista Calvi, començaren l’any 1555 i s’allargaren fins al 1597. La construcció constava d’una planta quadrada amb quatre baluards, un a cada cantó, rodejats per un fossat. Posteriorment, al segle XVIII, durant la primera dominació britànica, va ser ampliat. L’any 1711 es va construir l’Hospital Militar a l’illa del Rei, el qual es va reformar i ampliar durant la segona dominació britànica. Pel fet d’acollir l’hospital, els britànics es referien a l’illa amb el nom de Bloody Island. L'any 1807 es van finalitzar les obres del nou llatzeret, iniciat l’any 1793 per ordre del rei Carles III, ja que l’anterior, a l’illa de la Quarentena, no donava a l’abast per acollir tots els malalts. La seva localització a la bocana del port, a la la península de Sant Felipet —convertida en illa després de la construcció del canal artificial— assegurava unes bones condicions d’aïllament. Finalment, la fortalesa de la Mola o d’Isabel II, començada a construir l’any 1848 i acabada el 1875, consistia en una muralla poligonal que era defensada amb un fossat, mentre que a l’interior, hi havia les casernes i altres instal·lacions.

 
Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII