Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

18 - Baixamar

Joan Roca i Vinent

Imatge
LE ROUGE. Plànol del port de Maó i Gibraltar. 1756. Museu de Menorca.
Text literari complet:

5 DE FEBRER DE 1780

Temps brut i aigua; después clar i vent NO fresc. Som tornat a Maó, avont los agents han resolt d’amollar la presa veneciana. D’Anglaterra i Gibraltar és arribat el tinent governador de Menorca Sir William Drapper, acompanyat de 3 vaixells de línia, 2 fragates i 7 transports; de los quals solament són entrats dins el port los transports carregats de provisions i municions de guerra per compte del rei, i una fragata; l’altra fragata, havent passat pens a Liorna, i los 3 vaixells altra vegada a Gibraltar. És entrat també un anglès carregat de bacallà, particular. Estos vaixells són part d’una esquadra de 21 vaixells de línia, fragates i transports, baix el comando de Sir George Rodney, amb qui va el príncep William, germà del nostre rei, la qual partida d’Anglaterra per socórrer Gibraltar i Menorca, tingué la fortuna d’encontrar, dia 8 de gener del corrent any, amb un comboi espanyol de 20 vaixells carregats de provisions i municions, i un vaixell de línia, tots los quals foren presos per dit almirant Rodney.

ROCA I VINENT, Joan. Diari de Mahó. Transcripció realitzada per Joan Pons Alzina, 2006. [Se n'ha regularitzat l'ortografia]
Context històric:

Durant el seu mandat (1774 - 1782), el governador James Murray concedí patents de cors, llicències que permetien atacar els vaixells mercants enemics. En aquest context, es crearen societats amb la intenció d’armar una embarcació, proveir-la i contractar-ne la tripulació. Els corsaris menorquins entorpien la navegació pel Mediterrani i el comerç de les altres potències, sobretot l’espanyola i la francesa.

Aquesta entrada del diari del capità Roca ens parla de l’arribada a Menorca del que seria el nou tinent governador de l’illa, William Draper. El comboi en què viatjava venia de Gibraltar i formava part dels vaixells de l’almirall George Rodney, l’esquadra del qual havia sortit d’Anglaterra a finals de 1779 amb l’objectiu d’aprovisionar Gibraltar i Menorca, degut a la crispada situació provocada per la rebel·lió de les colònies britàniques d’Amèrica del Nord en què França i Espanya hi participaren al costat dels rebels americans. Rodney havia arribat a Gibraltar el gener de 1780 per socórrer el bloquejat Penyal, que havia estat assetjat per l’exèrcit espanyol. Aquesta derrota va provocar que el govern de Carles III redirigís el seu rumb a la reconquesta de l’illa de Menorca.

 
Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII