Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

11 - Colàrsega

Richard Kane

Imatge
Fotografia Josep Miquel Vidal Hernández-Arxiu d'Imatge i So de Menorca-CIM
Text literari complet:

Mgfc. Senyor. D’ençà fa molt temps la gent en general pensa que convindria impedir que les aigües del mar del cap del port de Maó inundin el terreny per tal d’assegurar la salut de la Vila i que si s’hi fan horts encara seria millor.

Amb la finalitat de començar una obra tan necessària l’any passat es va marcar un canal enmig de la zona pantanosa i es va avançar un poc amb el camí.

En trobar-nos en el moment adequat per seguir endavant amb la citada/l’esmentada obra vostès Mgfcs. enviaran homes i bísties amb les eines necessàries i l’acabaran aquest any.

[Carta de Richard Kane al Batle de Maó datada del 31 d'agost de 1736. Sobre el projecte dels Horts de Sant Joan i el canal que els connecta amb el port]

LAURIE, Bruce. Richard Kane y Menorca en la historia de Europa. Alaior: Consell Insular de Menorca i “SA NOSTRA”, 1996, pàg. 256. Traduït al castellà per Ana Becciu. [Se n'ha fet la traducció al català]


Context històric:

En el poema que Joan Timoner dedicà a Richard Kane, s’esmenten algunes de les intervencions que dugué a terme el governador britànic, una de les quals va ser la creació d’uns horts als vergers de Sant Joan, dessecant una zona fins aleshores humida i insalubre que calia sanejar. El 31 d’agost de 1736 —quatre mesos exactes abans de la seva mort— Kane envià aquesta carta al batle de Maó a fi de deixar constància de la importància que tindria per a la població la construcció dels horts. De la mateixa manera com va succeir amb altres de les innovacions que introduí, podem llegir en el text l’ordre —que feu arribar a la Universitat— d’aportar homes, bèsties i eines amb l’objectiu d’acabar les obres aquell mateix any.

A Richard Kane y Menorca en la historia de Europa, Bruce Laurie explica que la carta està escrita en castellà i que probablement l’escriví el comandant Henry Crofton, ja que el governador es trobava malalt i molt feble de salut (1996: 256).

 
Enllaços Relacionats
Text original en castellà

Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII