Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

20 - Passeig Marítim

Joan Roca i Vinent

Imatge
Text literari complet:

18 D’AGOST DE 1778

[Sant Felip] Temps brut, vent E. El governador, a fi que los mariners de Maó no tinguen motiu d’ausentar-se de l’isla per falta de feina, ha permès que puguen anar a treballar a lo arraval de Sant Felip, que aplanen. També ha fet capità del regiment dels verds a don Antoni Pasquera de Ciutadella, en paga de tinent, i este recruterà fins a 55 paisans per soldats de la sua companyia, qui serviran per aguardar Ciutadella, juntament amb un oficial i 12 soldats anglesos que hi ha enviats.

ROCA I VINENT, Joan. Diari de Mahó. Transcripció realitzada per Joan Pons Alzina, 2006. [Se n'ha regularitzat l'ortografia]

Imatge: SCHRANZ, Anton. Vista del castell de Sant Felip a l'entrada del port de Maó. 1793[ca]-1800[ca]. Museu de Menorca.Context històric:

El general James Murray, governador de Menorca des de 1774 fins a 1782, feu treballar els mariners de Maó en la demolició del raval de Sant Felip i construcció del nou raval, empresa que s’allargà fins a mitjan 1777. El projecte de demolir el raval de Sant Felip, i traslladar-lo a fi que no entorpís la defensa de la fortalesa, havia estat iniciat per James Johnston i continuat per John Mostyn l’any 1771. El disseny va ser elaborat per l’enginyer militar Patrick McKellar i el poble rebé el nom de Georgetown, anomenat pels menorquins s’Arraval Nou. En aquest fragment del diari del capità Roca, podem veure la voluntat del governador Murray de preparar la defensa de l’illa mirant de mobilitzar els menorquins a fi d’armar bateries que protegissin Ciutadella, tasca que no li fou gens fàcil, ja que la població local se li girà en contra.

 
Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII