Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

1 - Plaça de la Constitució

Joan Timoner i Petrus

Imatge
Text literari complet:

“Temps dels jans”

Al pla de la Parròquia. Sortia
d'oir missa una al·lota maonesa
quan, d'un oficial anglès sorpresa,
al rostre una besada d'ell rebia.

Va ser un esglai; mes ni s'empegueïa
la qui, ja temps abans de l'escomesa,
l'impertinent autor de l'endemesa
tan sols que els ulls li alçàs no aconseguia.

El gest altiu, serena i animosa,
més tost, sense escoltar la gent que xerra,
se'n va amb posat de reina imperiosa.

Es treu un mocador de la butxaca,
es torca fort la galta, el tira en terra
dient: -Besada d'ase no me taca!

TIMONER I PETRUS, Joan. “Temps dels jans”. L’illa d'argent. Menorca: Edicions Nura, 1977, pàg. 72.

Imatge: CHIESA BARATTI, Giuseppe. Pagesa. Segle XVIII. Col·lecció Hernández Sanz - Hernández Mora. Ca n'Oliver.Context històric:

“Temps dels jans”, títol que Joan Timoner i Petrus posà a aquest poema, és una expressió que es fa servir per referir-se a la dominació britànica; jan era la paraula que empraven els menorquins per designar els anglesos, ja que el nom de John era freqüent entre els soldats i mariners britànics.

Els versos, escrits amb un toc d’humor i d’ironia, ens situen al pla de la Parròquia —manera popular com es coneix la plaça de la Constitució—, que rep aquest nom pel fet de trobar-hi l’església parroquial de Santa Maria —construïda al segle XVIII en el lloc on hi havia hagut una petita església gòtica del segle XIII—.

La jove maonesa surt d’escoltar missa i es creua amb un oficial anglès, que la besa. Aquest detall amorós ens pot fer pensar en les relacions sentimentals que es produïren entre soldats britànics i dones menorquines, fruit de les quals naixeren molts infants, que es troben registrats als llibres sacramentals de batejos guardats a l’Arxiu Diocesà de Menorca. No obstant això, en els casos en què no es legitimava el pare, es posaven els cognoms de la mare i s’anotava que es tractava d’un fill de pare protestant i de mare catòlica.

Un dels casos més sonats fou el que es produí al convent de Santa Clara a Ciutadella l’any 1749, quan tres monges deixaren els hàbits per fugar-se amb uns soldats anglesos.

 
Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII