Inici  |  Català  |  Castellano  |  English
El passeig literari del XVIII
English LOGO
         

2 - Ajuntament de Maó

Miquel Ferrà i Martorell

Imatge
Fotografia del mecanisme del rellotge de l'Ajuntament de Maó.
Text literari complet:

Avui matí, amb camisa nova, corbata i jaqueta, me n'he anat a les Cases de la Vila de Maó, tot esperant que els arxius de l'Ajuntament em puguin donar alguna resposta. L'edifici és un curiós exemplar de neoclàssic amb pomposes reminiscències barroques, especialment la façana de la torre del rellotge amb el seu cloquer metàl·lic. Hi ha quelcom d'arquitectura napolitana en aquesta entrada, directa, des del carrer al pis superior, aquestes cràteres greco-romanes, aquests finestrons ovalats de caràcter borbònic i la dotzena d'escalons que em porten a dintre.

FERRÀ I MARTORELL, Miquel. Els Nàufrags del Roma. Palma: Fundació “SA NOSTRA”, 2006, pàg. 41.


Context històric:

L’Ajuntament de Maó va ser reformat l’any 1789, quan l’illa es trobava sota dominació espanyola, seguint el projecte elaborat per l’enginyer militar Francisco Fernández de Angulo, qui tres anys abans s’havia encarregat de la remodelació de l’edifici del Principal de Guàrdia. De l’antic edifici de la Casa Consistorial —construït el 1613 arran de la decisió de traslladar al pla de la Parròquia la seu de la Universitat de Maó que es trobava al carrer Nou— només en resten l’estructura dels soterranis i de les sales de la planta baixa. Tant el Principal de Guàrdia com l’Ajuntament segueixen l’estil barroc, tot i que també hi trobem elements neoclàssics. L’escut d’armes d’Espanya que es troba a la façana lateral és obra de l’escultor Ferran Miquel Comas i esdevé l’element decoratiu més notable.

S’accedeix a l’edifici per una escalinata situada al mig de la façana principal que queda emmarcada per tres arcs de mig punt. El rellotge que presideix aquesta façana va ser portat d’Anglaterra durant el govern de Richard Kane. A petició de la Universitat, va ser encarregat a Londres pel secretari Domingo Roca l’any 1723, però tres anys després de l’arribada de l’aparell, el 1727, els sol·licitants se’n van desentendre. La disputa acabà amb la intervenció del governador britànic i l’assumpció dels costos per part de la Universitat l’any 1731. En un primer moment es col·locà a la torre de la Casa Consistorial, que es trobava a l’antic portal del pont des Castell, però després de la reforma de 1789 s’instal·là al lloc que ocupa actualment.

 
Realització: ILLETRA
Producció: BIBLIOTECA MUNICIPAL MAO CIME MENORCA TALAIOTICA
Col·laboracions: AJUNTAMENT DE MAO XARXA DE BIBLIOTEQUES DE MENORCA BMN OBRA SOCIAL SA NOSTRA IME CA N'OLIVER ARXIU D'IMATGE I SO DE MENORCA MUSEU DE MENORCA INSTITUCIO FRANCESC DE BORJA MOLL FUNDACIO ENCICLOPEDIA DE MENORCA
El passeig literari del XVIII